top of page
Rain Boots_edited.jpg

Lekkasjer

Noen huseiere vil oppleve sprengte rør, noen vil oppleve problemer med varmtvannsberederen, og andre vil ha problemer med avløpet, men et rørleggerproblem de fleste huseiere vil oppleve minst en gang er en lekkasje. Fra små kranlekkasjer til store rørlekkasjer, lekkasjer er et av de vanligste rørleggerproblemene som huseiere har å takle, og når det er sagt, tror vi det er viktig for deg å vite noe mer om det.

Hva får rørene til å lekke?

Hva får rørene til å lekke?

Vanlige årsaker til at rør lekker:

⦁    Overtrykk.
Hvis det påføres mer trykk enn det rørene er beregnet for, kan dette føre til lekkasjer.

⦁    Sprekker.
Selv om sprekker ikke oppleves så ofte på grunn av nye fremskritt innen rørleggerteknologi, er de absolutt fremdeles mulige.

⦁    Korrosjon.
Korroderende rør kan absolutt føre til lekkasje, og korrosjon kan være forårsaket av en rekke faktorer. Disse faktorene inkluderer kjemikaliene i vannet ditt, pH-verdien, temperaturen, vanntrykket, hastigheten og oksygeninnholdet. De vanligste årsakene til rørkorrosjon er nesten alltid direkte relatert til vannkvaliteten. Det å behandle vannet ditt er en av de beste måtene å forhindre at det dannes lekkasjer i rørene dine.Hvordan vet du om du har en lekkasje hjemme?

Du bør rutinemessig sjekke for advarselssignaler for vannlekkasje for å forhindre store skader på både hjemmet ditt og andre verdifulle gjenstander.

⦁    Et fall i vanntrykk

⦁    Vannflekker i taket, gulvet eller veggene
I mer åpenbare tilfeller vil du se etter tegn på vannskader, mugg, skjevt gulv eller vegger. En skjev eller misfarget vegg eller gulvplate kan indikere at vann har slått seg sammen i dette området, og allerede har gjort skade. Selv om du ikke ser fuktighet for øyeblikket, er dette alle tegn på en skjult lekkasje.

⦁    En høyere vannregning enn vanlig
En høyere vannregning enn vanlig, kan indikere at noe skjer innenfor veggene dine. Med mindre du har hatt en plutselig endring i vannforbruket, bør vannregningen være relativt konstant. Sammenlign også vannregningene med naboene dine.

⦁    En økning i hjemmets fuktighet

⦁    Muggdannelse
Selv om det ikke er uvanlig at det vokser små mengder mugg på steder der det stadig strømmer vann (for eksempel dusjhjørnene), skal man være observant på steder som normalt ikke er utsatt for fuktighet.

⦁    Merkelige lyder
Et av de mer åpenbare faresignalene er støy. Hvis du hører susende eller dryppende lyder i nærheten av toalettet eller vasken, er det stor sjanse for at det strømmer vann et sted som det ikke burde være.

⦁    Plutselig sølepytter
Med mindre du har sølt noe, burde gulvet ikke være vått. Så hvis du merker fuktige flekker på teppet eller gulvet ser ut til å være misfarget, kan det lekke noe under det.

⦁    Rustne rør

⦁    Store våte flekker i hagen din
For å fastslå en lekkasjer utendørs, begynn med å ta en titt på hageslangen din. Når den er slått på, bør det ikke være noen drypp der den kobles til vannkranen, men hvis det er det, kan det hende du må bytte ut slangen og sørge for at tilkoblingen er sikrere.Ytterligere faresignaler og tips for å oppdage vannlekkasje:

⦁    Sjekk vannmåleren
Kontroller vannmåleren og registrer nivået. Forsikre deg om at ingen bruker noe vann i noen timer, så gå tilbake og sjekk måleren igjen (det er lettest å registrere det første nivået når alle legger seg, og sjekk det igjen først om morgenen). Hvis nivået har endret seg, har du sannsynligvis en lekkasje.

⦁    Sjekk toalettet
Selv en liten toalettlekkasje kan føre til betydelig vannforbruk over tid.
Fjern tanklokket og tilsett dråper matfargestoffer inni tanken. Vent omtrent tretti minutter. Sjekk toalettbollen for å se om farget vann har lekket fra tanken inn i toalettskålen. Hvis du ser farget vann i toalettskålen har du en lekkasje.

⦁    Sjekk vaskemaskinen
Det anbefales å sjekke slangene regelmessig for buling, sprekker, mineraldannelser og lekkasjer rundt endene. Du bør også sørge for at vanntilkoblingen på baksiden av vaskemaskinen ikke ligger i klem eller har for skarpe svinger for å forhindre knekk i slangen.Hva bør du se etter for lekkasjesøk i hjemmet ditt?

Hvis du mistenker at det er en lekkasje på kjøkkenet, badet eller inne i en vegg - uansett hvor det er - men ikke ser ut til å finne kilden, gjør du følgende:

⦁    Bad:
Start med å sjekke plassen under vasken for tegn på fuktighet. Men hvis lekkasjen ikke kommer fra rørene under vasken dine, må du gå videre til dusjen. For å finne kilden til en lekkasje i nærheten av badekaret eller dusjen, begynn med å plaske litt vann rundt dusjdøren for å se om det søles ut på gulvet. I tillegg bør du også inspisere tetningen rundt armaturene dine for å se om det er noen sprekker. Hvis du ser noen sprekker, er det stor sjanse for at lekkasjen din stammer fra dem.

⦁    Kjøkken:
I likhet med badet ditt, bør din første handlingsplan være å sjekke under vasken. Hvis bunnen av vannlåsen er fuktig eller du merker vannflekker på bunnen av skapene dine, kan du satse på at lekkasjen begynner i vasken din. I tillegg, hvis du merker noen endringer i gulvet ditt, slik som at laminat løsner, kan du også spore lekkasjen tilbake til vasken.

⦁    Vegger:
Det er ganske enkelt å merke en lekkasje i veggen din - de mørke flekkene er vanskelig ikke få øye på! I dette scenariet er det imidlertid å finne kilden som kan være vanskelig. Så snart du merker tegn på drypp, se om du kan spore hvor det starter og slutter. På dette tidspunktet bør du i det minste kunne bestemme hvor lekkasjen er basert. Så kan en rørlegger som oss komme inn og gjøre resten!Noen måter å forhindre vannlekkasjer...

⦁    Et overfylt skap kan forårsake lekkasje.
Mange bruker skapet under vasken til å lagre rengjøringsmateriell og andre husholdningsartikler, men når dette rommet er for fullt og ting som treffer og presser på rørene dine, er det mer sannsynlig at det oppstår lekkasje.

⦁    Installasjon av vannvakt.
Vannvakter, også kjent som Waterguard, har stoppet mange vannlekkasjer som kunne ha skapt store skader. I dag er det pålagt å installere vannvakt for nybygg og renoveringsprosjekter. Hvis du har en oppvaskmaskin, dispensere, varmtvannsbereder eller lignende produkter som er koblet til vannet, kan det være lurt å vurdere en vannvakt, spesielt hvis produktet er gammelt.

⦁    Utskifting av gamle produkter

Ta for eksempel varmtvannsberederen. Nøyaktig hvor lenge en varmtvannsbereder vil vare, er vanskelig å gi et eksakt svar på, men eksperter sier at det er anbefalt å bytte den ut når den har rundet 20 år.


⦁    Du må vite hvor hovedstoppekranen din er.
Hvis du noen gang kommer over en
lekkasje i hjemmet ditt, må du vite hvor hovedstengeventilen er, siden det første trinnet for å løse problemet er å stenge den.


Kan lekkasjer bli større hvis de ignoreres?

 

Ja. Bare fordi en lekkasje er liten, betyr ikke det at den ikke vil vokse seg større over tid. Vann som lekker ut av rørene eller armaturene dine, vil til slutt føre til nok korrosjon at en lekkasje liten som en nålspiss kan vokse og potensielt skade huset ditt.

Mange tror at små lekkasjer vil være små selv om de ignoreres en stund, men sannheten er at de over tid vil bli verre. Det er fordi vannet fra lekkasjen vil tære på rørene dine, noe som til slutt får en liten lekkasje til å vokse i størrelse. Små lekkasjer kan raskt bli til tusenvis av kroner i reparasjoner hvis du ikke reparerer dem raskt.

.

bottom of page